top of page

Wat is Acupunctuur?

Het herstellen van het evenwicht

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze eeuwenoude geneeskunde is gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en geestelijke klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met Acupunctuur kunnen deze verstoringen worden hersteld en wordt de energiestroom in uw lichaam weer in balans gebracht. Acupunctuur zet het lichaam en de geest aan zichzelf te genezen. Tijdens een acupunctuurbehandeling worden heel dunne naaldjes geplaatst op bepaalde punten op het lichaam. De behandeling kan worden aangevuld met massage, moxa, kruidentherapie of een voedingsadvies.

Chinese schilderij van een berg en natuur

De diagnose

Als u voor de eerste keer bij ons komt, zullen we uitgebreid met u praten over uw klacht, ook andere dingen aan de orde die iets vertellen over uw gesteldheid. U kunt vragen verwachten over uw eetlust, stoelgang en slaappatroon. Als u een vrouw bent, wordt ook gebraagd naar het verloop van uw menstratiecyclus. Ook gaan we Pols voelen, buik palpatie, tong kijken. 

Voor uw eerste keer komt, graag raden we het ten zeerste aan download en invullen de intake-formulier en meenemen( maar niet verplict)

Doet het pijn?

De meeste patiënten beschrijven een saai, licht pijnlijk gevoel wanneer de naald wordt ingebracht. Het plaatsen van de (zeer fijne) naalden geschiedt snel en meestal pijnloos, daarna rust u uit -met de geplaatste naalden- en die tijd wordt als zeer ontspannend ervaren.

Heeft acupunctuur bijwerkingen?

Acupunctuur therapie wordt algemeen aanvaard vanwege het feit dat het geen ernstige bijwerkingen heeft.

Zijn de naalden veilig?

Helemaal! Naalden zijn gemaakt van roestvrij staal; ze worden vooraf gesteriliseerd en na elke sessie milieuvriendelijk weggegooid.

Hoelang duurt de behandling?

De eerst intake consult + behandeling duurt meestal een uur.  Daarna terug bezoek duurt 45 minuten.  Tijdens elk bezoek vraagt de acupuncturist naar symptomen en klachten, Uw fysieke en mentale toestand. Uw voedingspatroon en leefstijl zijn van invloed op uw herstel en ook daarbij kan worden stilgestaan. De frequentie wordt persoonlijk afgestemd op uw symptomen en uw specifieke behandelingsdoelen.

Hoe voel ik na de behandeling?

De naaldjes blijven ongeveer 10-20 minuten zitten. De meeste mensen veolen zich na een acupunctuurbehandeling heerlijk loom en moe. Soms ontstaat een zwaar gevoel in het behandelt deel van het lichaam. Dat is normal en het trekt vanzelf weg. Deze reacties worden na eem paar behandelingen minder sterk.

Yin en Yang

In het traditionele Chinese denken bestaat het universum uit een kringloop van levensenergie. Deze allesomvattende levensenergie wortd Qi genoemd. Qi manifesteert zich in twee tegengestelde waarden: Yin en Yang. Hoewel Yin en Yang tegengesteld zijn, kunnen ze niet zonder elkaar. Ze heben elkaar nodig om te bestaan.

 

Voor een gezond functioneren van de mens is het belangrijk dat Yin en Yang harmonieus met elkaar samenwerken. Het evenwicht tussen Yin en Yang kan verstoord worden door allerlei factoren. Bijv. door veranderingen in de omgeving of door grote emotionale druk. ook het voedingspatroon en de levensstijl kunnen het evenwicht verstoren. Als Yin en Yang langdurig uit blans zijn,  kan een ziekte ontstaan.

Wat kan acupunctuur doen?

Een behandeling op maat

In het systeem van de Traditinele Chinese Geneeskunde draait alles om de patient als mens. Er wordt wel gezegd: een acupuncruist behandelt de mens, niet de klacht. Acupunctuur is dus al vijfduizend jaar peronalized medicine bij uitstek. Bij het bepalen van welke behandeling geschikt is, houdt een acupuncturist rekening me veel factoren. Zo gaan we uit van de voortdurende wisselwerking tussen lichaam en geest.

 

Ook hebben we veel aandacht voor uw leversstijl, voedingspatroon, emoties en stressniveau. maar ook omgevingsfactoren neemen we mee. Welk seizoen is het? hoe zijn uw woon- en werkomstandigheiden?  Zo bouwen we een totaalbeeld op van u als mens en van de aard van uw klachten. Op basis hervan wordt een behandeling o maat samegesteld, die ook voedings-en leefstijladviezen kan bevatten. Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhandelijk van de aard en ernst van uw klacthen. 

Ondersteuning bij de behandeling van kanker

Praktijkgevallen van kanker zijn goed gedocumenteerd in de geschiedenis van de Chinese geneeskunde. Oude Chinese medische geschriften bevatten tekeningen en beschrijvingen van tumoren, maar een met “kanker” vergelijkbare term komt daarin niet voor. Dit komt omdat Chinese geneeskunde de aanwezigheid van tumoren niet op zichzelf beschouwt, maar deze in het verband ziet van een totaalconditie. Deze holistische zienswijze van de Chinese geneeskunde brengt alle factoren bijeen die mogelijk hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de ziekte in de met ‘kanker’ gediagnosticeerde mens. Familiegeschiedenis, een leven lange blootstelling aan giftige stoffen, de kracht of zwakte van het immuunsysteem, het spijsverteringssysteem en emotioneel welzijn dragen bij aan dit beeld en bepalen de indicaties voor de behandeling.

Chinese geneeskunde pretendeert niet een wonderbehandeling van kanker te kunnen bieden, maar wel een uiterst waardevolle aanvullende therapie bij chemotherapie en bestraling. Chinese geneeskunde helpt het lichaam de eigen kracht en natuurlijke immuniteit te herstellen. Daarnaast ondersteunt deze het regenereren en herstel van de schade veroorzaakt door de kanker. Veel kankerpatiënten zoeken naar alternatieve, aanvullende methoden en vinden baat bij de Chinese geneeskunde. Deze helpt de gevolgen van chemotherapie en bestraling, zoals misselijkheid en braken, vermoeidheid, constipatie en tal van andere bijwerkingen te verlichten.

Als u overweegt om gebruik te maken van de Chinese geneeskunde tijdens chemotherapie of bestraling, kan uw therapeut u uitleggen hoe deze werkt, in combinatie met de conventionele behandeling van kanker.

bottom of page